Alergeny
Potravinové právo EU (konkrétně nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací spotřebitelům) stanovuje povinnost poskytnout spotřebitelům informace o alergenních látkách a produktech, které byly použity při výrobě potraviny. Tato informační povinnost se vztahuje na 14 potravinových alergenů, které jsou nejčastější příčinou alergických reakcí u spotřebitelů:
Jak se alergenní složky značí?
01. Obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice (například špalda a khorasan), žito, ječmen, oves nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich, kromě:
- glukózových sirupů na bázi pšenice, včetně dextrózy (1);
- maltodextrinů na bázi pšenice (1);
- glukózových sirupů na bázi ječmene;
- obilovin použitých k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu.
03. Vejce a výrobky z nich
04. Ryby a výrobky z nich, kromě:
- rybí želatiny použité jako nosič vitaminových nebo karotenoidních přípravků;
- rybí želatiny nebo vyziny použité jako čiřicí prostředek u piva a vína.
06. Sójové boby a výrobky z nich, kromě:
- zcela rafinovaného sójového oleje a tuku (1);
- přírodní směsi tokoferolů (E306), přírodního dalfa tokoferolu, přírodního dalfatokoferolacetátu, přírodního dalfatokoferolsukcinátu ze sóji;
- fytosterolů a esterů fytosterolů získaných z rostlinných olejů ze sóji;
- esteru rostlinného stanolu vyrobeného ze sterolů z rostlinného oleje ze sóji
- syrovátky použité k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu;
- laktitolu
09. Celer a výrobky z něj
10. Hořčice a výrobky z ní
11. Sezamová semena a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2, které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce
13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14. Měkkýši a výrobky z nich
A výrobky z nich, pokud zpracování, kterým prošly, nezvyšuje úroveň alergenicity, kterou úřad stanovil pro příslušný základní produkt.
Seznam alergenů v PDF k vytištění zde