Alergeny

Potravinové právo EU (konkrétně nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací spotřebitelům) stanovuje povinnost poskytnout spotřebitelům informace o alergenních látkách a produktech, které byly použity při výrobě potraviny. Tato informační povinnost se vztahuje na 14 potravinových alergenů, které jsou nejčastější příčinou alergických reakcí u spotřebitelů:

Jak se alergenní složky značí?

01. Obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice (například špalda a khorasan), žito, ječmen, oves nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich, kromě:

  • glukózových sirupů na bázi pšenice, včetně dextrózy (1);
  • maltodextrinů na bázi pšenice (1);
  • glukózových sirupů na bázi ječmene;
  • obilovin použitých k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu.
02. Korýši a výrobky z nich

03. Vejce a výrobky z nich

04. Ryby a výrobky z nich, kromě:
  • rybí želatiny použité jako nosič vitaminových nebo karotenoidních přípravků;
  • rybí želatiny nebo vyziny použité jako čiřicí prostředek u piva a vína.
05. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich

06. Sójové boby a výrobky z nich, kromě:
  • zcela rafinovaného sójového oleje a tuku (1);
  • přírodní směsi tokoferolů (E306), přírodního dalfa tokoferolu, přírodního dalfatokoferolacetátu, přírodního dalfatokoferolsukcinátu ze sóji;
  • fytosterolů a esterů fytosterolů získaných z rostlinných olejů ze sóji;
  • esteru rostlinného stanolu vyrobeného ze sterolů z rostlinného oleje ze sóji
07. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), kromě:
  • syrovátky použité k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu;
  • laktitolu
08. Skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich, kromě ořechů použitých k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu

09. Celer a výrobky z něj

10. Hořčice a výrobky z ní

11. Sezamová semena a výrobky z nich

12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2, které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce

13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14. Měkkýši a výrobky z nich


A výrobky z nich, pokud zpracování, kterým prošly, nezvyšuje úroveň alergenicity, kterou úřad stanovil pro příslušný základní produkt.

Seznam alergenů v PDF k vytištění zde